+
<>


Marknad!


Som vanligt hålls den välbesökta, stämningsfulla marknaden i Kyrkparken.

     

En perfekt miljö med den medeltida S:t Laurentii kyrka och dess klockstapel från 1500-talet. Här finns också det medeltida källar

huset, en gång skola men som idag inrymmer S:t Ragnhilds Gilles stadshistoriska museum.

I kyrkparken står marknadsstånden tätt med allehanda tidstypiska varor.

 Här är det trevligt trångt och möjlighet att göra fynd. Dofter från kött i bröd, denna fantastiska delikatess, traditionella knäckäpplen och brända mandlar blandar sig med doften från facklor och eldar. Som vanligt slår handelsboden Korps upp sina innehållsrika tält med tyger, band, garn och annat man behöver för att själv tillverka sin vikingatida eller medeltida dräkt.

I Kyrkparken hittar vi också Klockargårdens kaffestuga och kyrktälten där barnen kan prova medeltida kläder och pyssla.

Under dagarna tre kan man på marknaden se och lära av skickliga hantverkare som smeder, korgmakare, skedmakare, nålbindare, brickbandsvävare, svarvare. Varför inte lära dig något nytt? Hoppa på en av alla workshops som erbjuds! Alla kan!

Öppettider på marknaden:

fredag 10-20

lördag 10-19

söndag 11-16


Kristin!


Kristin Fornfela spelar i kyrkparken hela helgen

Kristin har i över 20 år roat och oroat besökare på medeltidsmarknader runt om i Sverige. Med sång och fiddla sprider hon den medeltida folkvisetraditionen vidare. Visorna kan vara korta, roliga och retsamma eller långa vackra medeltida ballader. Fiddlan är en medeltida föregångare till fiolen och Kristin visar gärna vad som skiljer dem åt.

Kristin kommer också att ropa ut ett brandvaktsrop varje timma som talar om vad klockan är och att det inte brinner någonstans, precis som man gjorde från Rådhustornet under medeltiden, dygnet runt. Kristin nöjer sig dock med marknadens öppettider.

Kristin ingår även i Jordbrand, en grupp välkänd för alla som är intresserade av medeltida musik. Läs gärna mer på hennes hemsida fornfela.se