Gästabudet arrangeras 25-27 Augusti 2017

  • 00 DAGAR
  • 00 H
  • 00 MIN
  • 00 SEK
+
<>

gästabud2017

Tornerspel 2016

Kamp mellan Sveriges mest dugliga och ärade riddare, där högmod och prestige får dessa vapenklädda bröder och systrar att duellera på största allvar.

Fredag kl 19 Från fjolårets succé, ser vi fortsättningen av kampen mellan pirater & riddare. Livemusik; Stormfrun! Entré 80 kr

Lördag kl 12 Traditionell medeltida kamp mellan riddare. De välkända ”Narrarna” gäckar både de stridande och publicum. Entré 80 kr.

Lördag kl 16 I medeltida vikinga-stil. Fartfull föreställning med livemusik av Vagando. Entré 80 kr.

Söndag kl 14 Årets Robin Hood föreställning! Möt sagans karaktärer i samverkan med ”Narrarna” och med livemusik av Vagando. Entré 80 kr.

Entrébiljett kan köpas i Gästabudets biljettält i Brunnsparken eller i infotältet på Hagatorget. Förköp online eller på turistbyrån Stinsen. Observera att biljetter köpta online måste hämtas ut i Gästabudets infotält på Hagatorget senast en timme innan show. Efter det förlorar köparen rätten till sina biljetter.

Söderköpings Gästabud 2015

 

Historia

Som en del av medeltidens struktur fanns riddaren och dennes anhang som ett viktigt inslag. Riddarna styrde sina egendomar, tränade och krigade. Ett av träningsmomenten var tornerspel som introducerades på 1000-talet och blev mycket populära. Det som krävdes för deltagande i ett tornerspel var först och främst modet, men även den rätta utrustningen. En hjälm för att skydda huvudet, kroppspansar och sköld samt ett svärd för markstrider, en stridshäst och en lans för att fälla sina motståndare. Varje riddare hade en eller flera väpnare som hjälpte riddaren på med all utrustning och såg till att han fick en ny lans om den förra skulle brista. En viktig motivation för tornerspelen var ekonomi. Den riddare som blev besegrad förlorade både utrustning och häst, men kunde lösa ut dessa från segraren mot betalning. Det fanns flera orsaker till varför riddarna utsatte sig för dessa riskfyllda sammandrabbningar. Tornerspelet gav en möjlighet att stiga i ära och anseende och imponera på det motsatta könet. Dessutom åtföljdes varje tornerspel med en storslagen fest där de som utmärkt sig hyllades och upphöjdes till sin tids kändisar.