+
<>

Festival för Nordisk Medeltida Musik – NoMeMus 2018

Nordisk festival för Medeltida Musik har 2018 sitt elfte år, som förr i samarbete med Söderköpings Gästabud. Här erbjuds varierade musikprogram med professionella artister från de nordiska länderna och länderna runt Östersjön.  Årets festival dyker framförallt ned i den senare medeltiden, med 1300-talet i fokus. Det blir mycket musik med den tidens stora mästare från länder som Italien, Burgund och Frankrike. Det blir mest musik av det profana slaget i en blandning mellan instrument och röster.

Konserter äger rum på kvällstid kl 19, från torsdag 30/8 till lördag 1/9.

Tidigt ut på torsdagen är en duo i Drothems kyrka  med danska blockflöjtisten Clara Guldberg Ravn och svenska vevlirespelaren Johannes Geworkian Hellman. De framför ett instrumentalt program ur ett 1300-talsmanuskript från Florens med instrumentala danser som estampier och saltarellos.

På fredagen flyttar Nomemus till S:t Laurentii kyrka. Då hörs Canto Fiorito; ett gästspel från Litauen. Röster och instrument ger ett program med kompositören Johannes Ciconia och den sena medeltidens förtrollande musik .

På lördagen blir det även ett Föredrag med musik, kl 15. Carmina Burana, ett berömt manuskript från 1200-talet med latinska hymner och kärleksdikter. Mest känt som ett körverk av Carl Orff från 1930-tal. Nomemus ledare Lars Jonsson sätter verket i dess ursprungliga sammanhang och gestaltar med musikexempel. Fri entré till S:t Laurentii församlingshem.

Konsertserien avslutas lördag kväll i S:t Laurentii, med den finska ensemblen Sufira; Aino Peltomaa, sång, blockflöjt, fiddla, harpa, Eira Karlson, sång, fiddla och Susanna Tollet, sång, blockflöjt. Konsertens fokus ligger på europeisk musik från den senare medeltiden: 1300-tal,1400-tal, men även ny musik ingår(!) som en samtida fjärran spegel.

 

Söndag 2/9 är festivalens kursdeltagare med och framför musik i mässan, kl 11 i S:t Laurentii kyrka.

 

 

Entré till konserter kostar 100 kr. Biljetter online:  event.söderköping.se  samt i entrén (kontant eller Swish) från 30 min innan start.

För mer information se: www.nomemus.se

E-post: info@nomemus.se

Ansvarig är Lars Jonsson – konstnärlig ledare och producent