+
<>

NOMEMUS  2019

Nordisk festival för Medeltida Musik samarbetar återigen med Söderköpings Gästabud. 2019 hörs musikprogram och föredrag med professionella artister och forskare från nordiska länder. Årets festival har ett tema runt den heliga Birgitta och hennes samtid. Det blir både musik och texter tillägnade Birgitta liksom sång ur den birgittinska klostertraditionen. Vi får lära oss om detta men även möta världslig musik och lyrik från 1300-talet.

Konserter äger rum på kvällstid kl 19, från torsdag 29/8 till lördag 31/8.

Först ut på torsdagen i S:t Laurentii kyrka är skånska Laude Novella med fyra musiker som presenterar ett program i den heliga Birgittas fotspår. Genom olika länder från Sverige ut längs pilgrimsvägarna i Europa. Kända vokala hymner men även världsliga toner som Birgitta själv kanske inte uppskattade, med instrument som fiddla, harpa och basun.

På fredagen framträder finska Duo Medieval i S:t Laurentiikyrkan. Anneliina Koskinen och Uli Kontu-Korhonen. Med sång och spel på instrument som orgel, harpa och flöjter. Musiken utgår från de två klostergrundarna och kulturpersonligheterna Hildegard av Bingen och Heliga Birgitta. Det blir även världslig trubadurmusik i deras program.

Lördag eftermiddag 14,30 är det ett föredrag med sång, i Drothem kyrka. Forskaren och musikern Karin Lagergren framför sin berättarkonsert Gaude Birgitta. 50 underhållande minuter om den Heliga Birgitta, hennes liv, klostret och musiken i en unik föreställning. Fri entré till detta.

Lördag kväll i S:t Laurentii kyrka är det dags för Trion Akantus. Christina Larsson Malmberg- sång, Peter Söderberg – luta, Leif Henrikson – gamba, framför ett program med italiensk och spansk musik från 1400-tal och 1500-tal. Här finns medeltida anknytning med sångtexter av 1300-talsförfattaren Petrarca. Han var samtida med den Heliga Birgitta och det blir ett perspektiv på kultur och tänkesätt som existerade under Birgittas tid, och som kanske påverkade henne…

Söndag 1/9 är festivalens kursdeltagare med och framför Birgittahymner och annan musik i mässan, kl 11 i S:t Laurentii kyrka.

På söndagen kl 13 i  S:t Laurentii församlingshem samarrangerar Nomemus och Gästabudet ett föredrag om säckpipor, ett instrument som föll i glömska. Pierre Fröberg varvar rolig fakta och historia med musik. Här väcks nyfikenhet och kunskap om detta uråldriga instrument som var vanligare i Sverige än vad vi tror.

Fri entré!

Entré till konserter kostar 100 kr. Biljetter online:  event.söderköping.se samt i entrén (kontant eller Swish) från 30 min innan start.

För mer information se: www.nomemus.se   E-post: info@nomemus.se

Ansvarig är Lars Jonsson – konstnärlig ledare och producent